Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Folkdansringen Hälsingland jubilerar 65 år och bjuder in till svängigt kalas på Klångsta bygdegård den 9 december med kurser, middag och danskväll. Dagen anordnas i samverkan med Studieförbundet Bilda.

Denna kurs riktar sig till dig som dansat lite tidigare och som vill fördjupa dig i slängpolska från Sörmland. Grunden vi kommer att jobba med är dansformen ”slängpolska från Sörmland” och vi provar olika verktyg för att kunna improvisera i dansen. Kan man improvisera utifrån hur melodin låter?

Kursen syftar till att bli bra på att föra och följa i dansen. Vi funderar tillsammans med spelmannen på vad gör slängpolskan till en slängpolska och hur musiken skiljer sig från andra jämna polskor. Kursen görs till levande musik av Daniel och Willy, nyckelharpister från Uppland som även kommer spela till dans på kvällen med trion Daniel, Kristofer och Willy. 

Om ledaren:

Folkdanspedagogen Brita Ström, från Hjortnäs i Leksand, är utbildad på Danshögskolan i Stockholm och anställd på Folkmusikens hus i Rättvik. Hennes specialitet är att enkelt få den ovana dansaren att dansa, speciellt de som inte tror sig kunna dansa. Hon har också lätt för att sätta sig in i svårigheter i andras dansande. Brita är tydlig och konkret i sitt undervisande och jobbar mycket med funktionsdans, och hur både förare och följare påverkar varandras dans.

Brita säger: Jag vill få alla att känna att det här kan jag och jag är bra på det. Jag kan bjuda upp vem som helst, jag kan föra och följa, jag lyssnar på låten och musikanten utifrån det väljer jag dansform. Jag kan styra över min kropp och får den att göra det jag vill, svänget är viktigt. Min önskan är att dansare ska bli bra i många dansformer för att sedan kunna röra sig fritt mellan formerna och improvisera utifrån låten som spelas. 

Kursen pågår kl. 11-16, med drop in fika från 10.30 (ingår i kursavgiften). Ta med egen lunch. 

Efter kursen kan du som vill vara med på jubileumsmiddag kl 16.30 i samma lokal till en kostnad av 100kr. OBS! Detta föranmäls till Åsemi senast 5 december på 070-5178915.

Dans till levande musik kl. 18-24 En svängig danskväll att minnas!
Vi dansar till levande musik av bl a trion Daniel, Kristofer och Willy – den uppländska nyckelharpstrion som inte lämnar någon oberörd och som kan konsten att sätta fart på ett dansgolv.

Hitta hit:

Skyltat med reflexgranar från R84 strax väster om Forsa kyrka. Kör ca 4km till Klångsta bygdegård.

Kursen och danskvällen anordnas av Studieförbundet Bilda i samverkan med Folkdansringens distrikt i Hälsingland.

Till toppen