Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Musiken du saknar i ditt liv utan att veta om det!

Kapela Maliszów är ett familjeband från södra Polen (Męcina Mała) bildat av multiinstrumentalisten och instrumentbyggaren Jan Malisz, tillsammans med sonen och dottern.  Deras musik bygger på de lokala melodierna och de uråldriga instrumenten men är inte bara en repetition av de gamla låtarna som bandet har med sig via sin släkt av spelemän. Vad de kallar ”Förfädernas toner” öppnar sig till en musik med ett stort mått av frihet, glädje och improvisation.  Så här beskriver de själva deras projekt: ”Vi spelar inte traditionell musik, vi är traditionen”.

Kapela Maliszóws nya album Wiejski dżez z Męciny Małej (övers: Landsbygdsjazz från Męcina Mała) bjuder på det de själva kallar för imaginär jazz. Modigt och moget rör de sig in i en riktning som de upptäckte under arbetet med albumet Mazurki niepojęte (övers: Dessa ofattbara mazurkor). Deras musik sprudlar fortfarande av kärleken till mazurkamelodiernas snåriga rytmer, men man kan också höra något annat där: en längtan efter något nytt. Något musikerna å ena sidan finner i den experimentella harmoniseringen av melodier och även mer utvecklad (radikal) improvisation, å andra sidan – i en ännu djupare fördjupning i sina hemtrakters traditioner.

Sättningen är huvudsakligen den folkligt polska med fiol, liten bas (basiola), trumma (baraban, bęben) och sång. Men musiken tar oss vidare på en tranceartad resa. I centrum är Zuzanna Malisz drabbande röst och brodern Kacpers vilda improvisationer på fiol över melodier i två- och tretakt – mestadels polska mazurkor och polkor – med ett bordun-komp på folklig bas och trumma. Missa inte denna helt unika trios Sverigepremiär!

Kacper Malisz – fiol
Zuzanna Malisz – sång, folkliga trummor (baraban, bęben)
Jan Malisz/Marcin Drabik – folklig bas (basiola), oktavfiol, nyckelharpa, dragspel, röst  m.m.

I samarbete med Polska institutet Stockholm.

ENTRÉ

200kr/140kr ordinarie/medlem/studerande/pensionär
(inkl. 20kr bokningsavgift)
Stallet & serveringen öppnar 17.00
Stanna gärna kvar, serveringen har öppet

Doors 5pm – concert 6pm – welcome!

Till toppen