Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till en kurs där vi djupdyker i folkmusikarkiven, lyssnar på olika spelmän och spelstilar! Hur lät det för 70 år sen? Hur vill vi att det ska låta idag? Vi lyssnar, analyserar och spelar!

På denna digitala kurs kommer vi att lyssna på arkivinspelningar och använda olika metoder för att analysera dessa. Under kursens gång kommer vi att lära oss flera olika låtar, gå in på detaljer och jämföra olika spelmäns spelstil. Målet är att du ska få verktyg och inspiration att utveckla det personliga uttrycket i ditt spel.

Anmälan: https://www.bilda.nu/arr/1124204/folkkursonline-spelman-i-arkiven-602888

Mål med kursen:

Att tillgängliggöra arkivmaterial, skaffa verktyg och metoder för att själv använda inspelningar och applicera det på sitt egna musicerande med en personlig prägel.

 

Ledare är Anna Ekborg, en av den yngre generationens folkmusiker som på senare år har etablerat sig på den svenska folkmusikscenen, både som soloartist och som ensemblemusiker i bland annat den grammisnominerade stråktrion Northern Resonance. Under de senaste åren har Anna djupdykt i rättvikstraditionen och har spenderat mycket tid i arkiven och sommaren 2021 släpptes hennes första soloalbum med bland annat låtar som hon har hittat i arkiven och sedan satt sin personliga prägel på.

Förkunskaper: Du behöver hålla en god teknisk nivå på ditt instrument samt ha vana av att lära på gehör för att delta i kursen. Vi kommer främst att lyssna och härma, så noter kommer inte att tillhandahållas. Du behöver inte spela fiol eller vara grundad i den svenska folkmusiken. Nyfikenhet och öppenhet är det allra viktigaste! Kursen sker på zoom, ett digitalt videoverktyg som du kan ladda ner gratis. Du får en introduktion första träffen kring hur tekniken funkar. Mellan träffarna kan deltagarna hålla kontakt med varandra via ett digitalt klassrum, Learnify, där man kan dela filer och länkar med varandra, samt chatta om man vill.

Vi ses 6 kvällar: 2/3, 9/3, 23/3, 30/3, 13/4, 27/4

Onsdagar kl. 18.30-20.00

Vi behöver minst 5 personer för att kunna genomföra kursen. Faktura skickas på mail strax före kursstart, samt länk till första zoom-träffen.

Foto av Petter-Erik: Svenskt Visarkiv

Foto av Anna Ekborg: Olof Grind

Kursen görs av Studieförbundet Bilda och Folkmusikens Hus.

Till toppen