Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Olof Palme ledde honom till Sverige när han för drygt tio år sedan lämnade det krigsdrabbade Darfur. Nu gör Ebo Krdum internationell succé med sin förening av det nya hemlandets-folkmusik och den afrikanska bluesen som en gång i tiden väckte hans musicerande.

”En av Sveriges dolda tillgångar” (DN 2021) 

Nominerad för “Best Fusion” – Songlines Awards 2022 (UK) 

”A voice rising from the ashes of war.”

Ebo Krdum är en svensk-sudanesisk självlärd sångare, gitarrist, artist och aktivist. Han skapar samtida politisk afro-bluesmusik rotad i flertalet musiktraditioner i trakterna kring Sahara. Ebo sjunger på många olika språk och hans texter rör ämnen som rättvisa, fred, frihet, jämlikhet, mångfald och frihet.

När Ebo var bara sex år gammal upptäckte han att han kunde sjunga och trumma med sina bara händer och han började underhålla människor i hembyn och fick ibland betalt med ett liten slant eller med godis. Vid tretton års ålder byggde han sin första egna gitarr och lärde sig spela genom sin fars radio och den enda svartvita TV: n i byn. Där fick han höra artister som Ali Farka Touré och Boubacar Traoré. Senare i livet lärde sig Ebo också hur man spelar andra instrument; som gojo, ngoni, oud, tamboor, trummor och keyboard.

När kriget startade i Darfur 2003 blev Ebo en viktig röst för den fredliga revolutionen mot den korrupta och våldsamma regimen. Förutom hans musikaliska engagemang var han aktiv i en enorm aktivism för oppositionen som syftade till att störta diktaturen i Sudan, vilket också blev anledningen till att han tillslut tvingades lämna landet efter att ha utstått tortyr och blivit utslängd från universitetet.

Ebo är nu bosatt i Stockholm, där han har etablerat sig som en av de mest framträdande rösterna på den globala musikscenen. Albumet ”Diversity” är Ebo Krdums första album som soloartist och musiken är skriven under den sudanesiska fredliga revolutionen som tillslut markerade slutet på trettio år av brutal diktatur.

2017 satte Ebo ihop sitt första band i Sverige som 2019 gav ut debut-EP:n ”Salam” – som också prisades på Folk- och Världsmusikgalan samma år. Bandet existerar fortfarande men ”Diversity” gör han i egenskap av soloartist, om än med viktiga partners. Skivan är ett samarbete med skivbolaget Supertraditional, varifrån ett par tongivande drivkrafter – folkmusiknytänkarna Sara Parkman och Anna Möller – också medverkar på skivan, sistnämnda i rollen som producent och stråkarrangör. Ebo Krdums låtar och röst står i fokus, och bärs fram av en ensemble bestående av kalebass, balafon, bas och en stråkkvartett med instrumenten viola dámore, viola d’gamba, oktavfiol och fiol.

ENTRÉ

200kr ordinarie/
140kr medlem Stallet/studerande/pensionär
(inkl. 20kr bokningsavgift)
Stallet & serveringen öppnar 19.00
Stanna gärna kvar, serveringen har öppet

Doors 7pm – concert 8pm – welcome!

Till toppen