Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Anna Heikkinen & Längtans Kapell söker genom sina tolkningar av den finska tangon efter historia och rötter, en sverigefinsk identitet och ett förlorat språk.
Med finska och svenska texter, dragspel, saxofon och cello, letar de efter sitt eget Satumaa, sitt eget Sagoland, och väver en längtans väv av toner och ord.

“vi letar
vi söker
vi längtar
dit där farmorsspråket dansar på sandstranden och rösterna dyker, i det
böljande blå
dit där farfarsträden blommar och tonerna leker tafatt mellan äpplen
och grenar
Satumaa är vad vi längtar till längtar bort till längtar hem till”

Anna Heikkinen & Längtans kapell har under sina år tillsammans utvecklat ett avancerat samspel och nära musikalisk kommunikation. De spelar traditionell finsk tango som de tolkar och arrangerar, med fokus på att hitta sina egna unika röster i en musiktradition med många kända föregångare. Låtarna de spelar är välkända och mycket viktiga inom den sverigefinska delen av befolkningen, och många har en nära relation till musiken.
Det har varit en lång och spännande process att hitta sig själva i denna musik, och de har skapat ett personligt och innerligt uttryck, med stark närvaro och ömsint dialog mellan röster och instrument. Det kraftfulla och passionerade får möta det mjuka och sköra.

Satumaa – är titeln på Finlands mest kända tango. På svenska betyder det sagolandet. 2019 hade gruppen premiär med sin föreställning Satumaa-Sagolandet som rosats av såväl publik som recensenter.

Just nu spelar kvartetten in sin debutplatta med musik ur föreställningen. Det är den musiken som publiken kommer att få höra på konserten på Skottvångs Grufva.

”I hypnotiskt sköna arrangemang transformeras mörka erfarenheter till något upphöjt och vackert.”
Borås Tidning

”Längtans Kapell är energiskt närvarande i sitt spel och Heikkinens sång är avvägt känslosam”
Göteborgs-Posten

Grupp-medlemmar:

Anna Heikkinen: sång och berättande
Larisa Ljungkrona-Mönttinen: dragspel och sång
Ida Gillner: sopransaxofon och sång
Leonor Palazzo: cello och sång

Anna Heikkinen var sommaren 2021 EPOS-residensartist vid Skottvångs Grufva, och presentera då en soloföreställning där hon berättade och sjöng sin historia; om konstnärskap, bröstcancer och läkande genom sång.

Larisa Ljungkrona-Mönttinen har sommaren 2022 EPOS-residens med sin duo AWILAS som kommer ge en konsert på Skottvångs Grufva den 22 juli

Entré 300:-
Ett samarbete med GiG Jazzförening

Till toppen