Saxofonisten Daniel Reid har under sina tjugo år som frilansmusiker hörts i diverse sammanhang och folkmusikensembler, som Daniel & Emma Reid och Golbang. När pandemin kom fick han andrum att skapa egenskriven musik för stråkkvartett, gitarr och saxofon. Resultatet hörs på Stallet i Stockholm i morgon kväll, fredagen den 6 maj, kl 20.

– Det har varit en dröm för mig att skriva för stråkkvartett. Jag har spelat med stråkkvartett förut, men då aldrig skrivit musiken själv.

I och med pandemin kom den efterlängtade mängd med tid som gjorde drömmen verklig.

– På nyår brukar jag reflektera lite bakåt och lite framåt om hur det har varit och hur jag vill ha det. Nyåret innan pandemin kände jag så starkt att jag längtade efter att vakna upp fler dagar per år utan att veta vad jag ska göra. Så på så sätt blev jag ju bönhörd … Jag tog ett par låtar som redan låg i byrålådan och så skrev jag nya låtar och arrangerade dem för den här sättningen.

Projektet heter Daniel Reid och Andrum Ensemble och består av Reid på sopran- och barytonsaxofon, Mattias Pérez på gitarr och mandola samt Anna Stefansson på violin, Martin Stensson, violin, Grop Mikael Sjögren på viola och Anna Wallgren på cello. Det finns redan en skiva med titeln Andrum inspelad och ambitionen är att släppa den i höst.

– Jag ville göra en ganska homogen skiva som kan tillföra ett andrum eller vilrum hos lyssnaren. En lugn och behaglig känsla med musik som är lätt att ta till sig. När jag spelar i andra ensembler att det väldigt lätt blir att man gör ganska spretig musik, att man vill visa upp alla färger på sin palett. Men här gick jag åt andra hållet. Det här är ingen dammsugarskiva som man blir peppad av och får en massa driv av.

Skönheten ligger i det enkla, menar Daniel Reid.

– Jag är verkligen svag för vackra melodier och hur de spelas. Min första saxofonlärare sa till mig att det spelar inte så stor roll vad du spelar. Målsättningen är att kunna spela Blinka lilla stjärna så att damerna på tredje raden börjar gråta!

Sunniva Brynnel