De två folkmusikgrupperna Northern Resonance och AXVY har vissa medlemmar gemensamt men inför jul förenas de fullständigt i projektet I Midvintertid.

I år har de två spelningar i december, den 9:e i Gävle Konserthus och den 10:e på Stallet i Stockholm.

Den andra advent, 4 december alltså, ger de dessutom ut en ep med samma namn som projektet, med fem nyinspelade låtar av vilka fyra är instrumentala tolkningar av klassiker i ämnet – från En barn är fött till Stilla natt – men en är helt nyskriven av gitarr-, cittern- och mandolinspelaren i gänget, Albin Broberg.

Hej Albin! Berätta lite om den låt du skrivit, Julaftonsmorgon. Hur går man tillväga för att skriva något ”juligt”? Och är det några särskilda element eller något särskilt stuk du sökte efter?

– När vi förberedde repertoaren inför vår första turné 2021 insåg vi att det behövdes mer material. Jag gick då till mina samlingar av sparade musikidéer för att se om jag hade något som skulle passa för oss. 

– Julaftonsmorgon skrevs både utan titel och intention den 12 december 2020. Jag tycker mig höra att det finns fraser i melodin som ligger ganska nära en del klassiska jullåtar. Den har sina krumelurer och lekfullhet. Det fick mig att tänka på när jag och min syster som små barn vaknade klockan fyra en julaftonsmorgon och förväntansfullt rusade ner för trappan till mamma som julstressat hela natten och precis slagit in det sista paketet. Inte fick hon någon sömn förrän efter Karl-Bertil Jonsson. 

– Jag vill minnas att bandet först var lite skeptiska när jag presenterade låten, men när jag delade med mig av min inre bild som jag fick av musiken så sa det klick och arrangemanget började falla på plats. Mycket ligger i instrumenteringen. Slagverket bidrar med glittriga ljud som de klassiska julbjällrorna. Hardingfelan, nyckelharpan och d’amoren har en förmåga att låta ”frostiga” med sina rika övertoner. Den tolvsträngade gitarren kan även den glittra, men framförallt så kan den med sin låga botten skapa en känsla av värme, trygghet och omfamning. När melodin ligger hos mandolinerna tar stråket ackompanjemanget med det klassiska ”tipp-tapp-pizzet”. Arrangemanget når sitt klimax när ljudbilden fylls av glädjefyllda mandoliner tänkta att gestalta barnens lyckorus över att det äntligen är julafton.

Julaftonsmorgon och de andra låtarna på ep:n I midvintertid finns att lyssna på via digitala musiktjänster från söndag den 4 december.

Projektet I Midvintertids övriga medlemmar är förutom Albin Broberg också Petrus Dillner på nyckelharpa, Anna Ekborg på viola d’amore, Jerker Hans-Ers på hardingfela och oktavfiol samt Mårten Hillbom på slagverk.

text: Patrik Lindgren
bild: Emrik Jansson