Den svenska nationaldagen närmar sig och därmed också den numera traditionsenliga endagsfestivalen för Sveriges fem nationella minoriteter i Kungsträdgården mitt i Stockholm.

Förutom en massa bra musik från scenen – med akter som Sirocco (på bilden ovan), Romencar och Frida Andersson – erbjuds möjligheter att prova på olika slags dans: finsk tango, flamenco och judisk dans. Och så finns det sånghäften så att man kan sjunga med på de olika minoritetsspråken.

Fred Taikon, en av grundarna till festivalen, berättar att idén till 5 Folk Festival kom när föreningen É Romani Glinda hade en monter på bokmässan i Göteborg tillsammans med samer och sverigefinnar, och insåg att ”95 procent besökarna bara kände till två minoriteter, samer och judar”.
– Så vi kontaktade andra minoritetsföreningar i Stockholm och föreslog att vi skulle skapa den här festivalen för att synliggöra minoriteterna.

Ni har hållit på i snart tio år – tycker du att medvetenheten om de svenska nationella minoriteterna och deras kultur har ökat de senaste åren?
– Jo så är det ju. Vi skulle inte ha fortsatt om vi inte såg att det gjort någon verkan. Jag tror att vi har påverkat olika myndigheter med att synliggöra minoriteterna. Nu syns vi i både radio och teve. UR gör många program om Nationella minoriteter. Länsstyrelsen har ett uppdrag och det har även Forum för levande historia. Stockholm stad har olika kulturella satsningar. Jag tycker att det har blivit mycket bättre. Såklart är det inte bara É Romani Glinda som har synliggjort minoriteterna men vi har hjälp till och gjort ett stort jobb.

Vad ser du själv mest fram emot på måndag?
– På måndag ser jag fram emot sol och mycket nyfiken publik som kommer att besöka oss och minoritetstältet och ställer många frågor till oss som står där. Som vanligt delar vi ut popcorn och ballonger till barnen och en slurk kaffe till de äldre.

Bakom arrangemanget – som har fri entré och också liveströmmas – finner vi É Romani Glinda i samarbete med en rad andra föreningar, organisationer och institutioner.

Läs mer om evenemanget här!

Text: Patrik Lindgren

PS. De fem nationella minoriteterna i Sverige är samer, sverigefinnar, romer, judar och tornedalingar. Bilden på Sirocco ovan är tagen av Amanda Lindgren.