Mitt i novembermörkret lyses tillvaron upp av en skimrande premiär – en världsmusikfestival i Mariestad. Tre fullmatade dagar med workshops och konserter inom allt från irländskt och arabiskt till indiskt, brasilianskt, samiskt och kurdiskt och – jodå lite svenskt också.

Bland de bokade artisterna märks exempelvis klezmerbandet Tzeitel, kantelespelaren och sångerskan Mirja Palo (bilden ovan) och gruppen Khala Uma som spelar boliviansk folkmusik.

Vi frågade Anna van der Tol på arrangerande Medborgarskolan vad som är bakgrunden till allt detta.

– Jag och min gamla vän Staffan Berlin har ordnat konserter tillsammans förut i Mariestad. I vintras satt vi och längtade till musikupplevelser och kände en stark pandemitrötthet. Vi räknade med att det fasen kommer gå att arrangera något större under hösten 2022, sökte pengar från olika håll och beviljades ganska omgående.

– Då kunde vi sätta igång och leta band och i princip alla vi kontaktat har tackat ja direkt. Vi älskar musik och den kraft som finns i den som meningsskapande i svåra tider. Vi ogillar splittring och att leta efter olikheter när vi människor oftast har mer gemensamt än vad som skiljer oss åt.

Något särskilt du ser fram emot i i helgen?

– Jag ser verkligen fram emot mixen! Att få inleda festivalen med arabiskt och mixa det med bluegrass och brasilianska trummor på fredagen känns lyxigt. Att sedan få inleda lördagen med att spela munspel i en workshop med en riksspelman, lyssna på gospel, svensk nutida folk, Bollywood och bolivianskt under eftermiddagen och att avsluta kvällen med irländskt, kurdiskt och jiddish/klezmer låter ju magiskt!

– På söndagen kan jag väcka sinnet med en magnifik finsk lunchkonsert och sedan väcka kroppen i en västafrikansk dans-och-trum-workshop, fortsätta att få kunskap i jojken magiska värld och sedan avsluta dagen med svensk folkmusik, afrikansk dans och samisk jojk.

Ni skriver att ni vill göra ”årets tråkigaste helg” till den roligaste – men varför tycker ni att den här helgen är så trist egentligen?

– Det är elakt uttryckt men jag älskar solen och ljuset. Den här tiden på året blir det bara mörkare och mörkare … och just den här helgen 11-13 november sitter fast mellan ett mysigt höstlov och efterlängtad julskyltning. Det var därför vi ville lysa upp med en festival!

text: Patrik Lindgren
bild: Ulf B Jonsson

Läs mer:
https://folk.nu/evenemang/varldsmusikfestivalen-i-mariestad/
https://www.medborgarskolan.se/kampanjer-och-koncept/varldsmusikfestivalen-i-mariestad/