Festivalsäsongen närmar sig med trevande vårvindssteg och på fredag är det premiär för en nykomling i ämnet, när Folk Youth Minifestival #1 tar över Folkmusikkaféet på Allégården i Göteborg.

Förutom dansstuga vankas en rad ypperliga unga akter från dagens unga folkmusikscen, som turas om att spela både konsert och till dans.

En av grupperna är Västanvinden, vars självbetitlade debutalbum hörde till fjolårets bästa – eller som Liras något uppeldade recensent uttryckte det: ”Jävlar vad det brinner under de traditionsbärande men på samma gång nydanande träskorna!” Vanligtvis en trio men för kvällen en duo med Lovis Jacobsson och Erland Westerström.

Sedan har vi duon Magdalena Eriksson och Isak Eriksson, vars skiva Valfrid Rönnlund – ett spelmansporträtt Lira utsåg till Årets trad 2021.

Ett mer oprövat kort är måhända Kuling, en grupp som uppstod ur Västra Låtverkstan och utlovar ”västsvensk folkmusik med mycket blås” – vilket förstås namnet också låter antyda.

Det är den nystartade ungdomsföreningen Folk Youth Västra Götaland som ligger bakom detta helkvällsevenemang och initiativtagaren Fredy Samuel Lundh berättar att föreningen är fristående och självstyrande men kopplad till Folkmusikkaféet, som hjälper till med lokal och pr.
–Minifestivalen arrangeras en gång per termin av och med unga personer i samarbete med Folkmusikkaféet.

Det låter som att det kan bli rejält med drag på fredag, med både Västanvind och Kuling?
– Haha, jajamän, det blir naturnära! Och intensivt för publiken med dans och konserter hela kvällen!

text: Patrik Lindgren
bild: Johan Hogenäs

LÄNK TILL EVENEMANGET