Häromsistens gick det i folkmusikkretsar välbekanta paret Anna Rynefors och Erik Ask-Upmark ut med nyheten att de förvärvat den vackert belägna restaurang- och konferensanläggningen Boklunden i Torna Hällestad strax utanför Lund.

Den 3 februari är det premiär för konceptet Fredagsfolk, då de bjudit in inga mindre än duon Johan Hedin & Ida Meidell som är ute en på en turnésväng med nyckelharpa, barockfiol och en spännande repertoar doftande av fräsch 1700-talsbarock i bagaget.

På Boklunden finns en gammal dansrotunda med en över hundraårig historia, och tanken är att återuppliva platsen som musikscen och mötesplats. Jag ber Erik Ask-Upmark berätta mer.

Vad vill ni skapa med Boklunden?

– Det är en mångårig dröm om att ha ett eget ställe som nu gått i uppfyllelse! Det fina med Boklunden är att det finns så många möjligheter och vi kommer på nya idéer varje dag. Men i första hand vill vi skapa en ny scen i Lundabygden för folk- och världsmusik, jazz men också dans och teater i olika former. Vi hoppas på att de som är intresserade av att hoppa på tåget hör av sig och att vi kan hjälpas åt att skapa vad vi hoppas blir en ny träffpunkt här ute i naturen! 

Hur kom det sig att ni hittade och tog över det här stället?

– Inget vidare romantiskt tyvärr – vi såg det på Hemnet! Men när vi funderat och tittat, och räknat på det, och räknat på det igen, och funderat en vända till, fick vi så bra kontakt med säljarna som tyckte att vår idé att få in mer musik och underhållning i huset igen var helt rätt. Det här har ju varit något av ett nöjespalats mitt ute i Trollskogen i över hundra år så tanken att folk ska kunna komma hit och dansa, lyssna på musik, äta gott och ha trevligt övervann våra eventuella tveksamheter. 

Jag gissar att det är bråda dagar med förberedelser – vilka har varit de största utmaningarna?

– Det är väl att det har varit ett antal ketchupeffekter på rad så här efter årsskiftet – allt från renovering och alla tillstånd och ansökningar, till att faktiskt lägga grunden för en ny verksamhet och samtidigt hålla den gamla verksamheten med redan liggande bokningar igång. Det är inga sysselsättningssvårigheter just nu om man säger så!

Läs mer om premiärkvällen här!

Duon Hedin & Meidell är ute på en turné just och kan upplevas även i Växjö, Östersund, Delsbo, Falun och Ludvika den närmaste tiden. Sök speldatum här på Folk.nu!

Patrik Lindgren