Branschmötet och showcasefestivalen Nordic Folk Alliance i Göteborg är inne på sin andra dag när vi haffar Anna Ekborg, Petrus Dillner och Jerker Hans-Ers i Northern Resonance för en liten pratstund. Som en av tjugo utvalda akter har trion kvällen innan presenterat sig på scen. Den spontana reaktionen är entydig:
– Det var skitkul!

Att spela inför en så pass speciell publik av kollegor och potentiella uppdragsgivare tycks inte bekomma dem särskilt – de menar att det är ganska mycket som vilken publik som helst, bara att de kanske är lite mer insatta i musiken än vanligt.

Har ni sett några andra artister på scen som ni fastnat för?
– Den danska trion Stundom var helt fantastiskt bra i eftermiddags, säger Petrus.
– Ja, och jag tyckte mycket om isländska … Blood Harmony – hette dom så? [ja!] – det var väldigt fint, lite som att gå in i ett vakuum, det var annorlunda mot allt annat här, säger Anna.
– Och så Frigg sist igår kväll förstås! utbrister Petrus. Jag har inte sett dom live sedan jag var tolv år, och då fick jag Esko Järveläs autograf … Igår var det som en vägg av fioler längst fram, en front som ingen kunde ta sig förbi!

Northern Resonance har spelat intensivt på de mest skilda slags scener sedan den hyllade debutskivan släpptes 2020. Nu väntar en lite lugnare period innan de till hösten ska spela in en uppföljare, planerad att ges ut 2023.

Nordic Folk Alliance är en årlig träff för folkmusikbranschen, med seminarier, nätverkande och artistpresentationer. Efter två uppskjutna tillfällen blev detta den andra upplagan i Göteborg sedan starten 2019. Nästa års Nordic Folk Alliance kommer att hållas i danska Roskilde.

text & bild: Patrik Lindgren