Nyfiken på ukrainsk folktradition? Nu ges det en unik möjlighet att under fyra kvällar i mars och april få en snabb introduktion till landets sångskatt. 

Kursledare är Lesia Hrytsenok, musiker och musikpedagog från Ukraina som till vardags driver en musikskola i Cherkasy i centrala Ukraina, men tvingades fly till Sverige med sina två barn efter krigsutbrottet. 

Varför känns det viktigt att lära ut ukrainska folksånger? 

– Vår ukrainska folklore är väldigt rik och varierad, med oerhört vackra melodier. Jag tycker att den förtjänar att göras känd inte bara i länderna i forna Sovjetunionen, utan i hela världen. För mig personligen är det också en möjlighet att fördjupa mig i inhemska melodier och traditioner här i Sverige.

Är det inte svårt att lära ut dessa till människor som kanske inte kan ett ord på ukrainska?

– Jag vet faktiskt inte, vi får se hur det fungerar under kursens gång. Jag hoppas att musikens språk inte känner några nationsgränser och att musiken kan hjälpa oss att klara alla svårigheter.

Om du måste välja en enda ukrainsk sång, vilken skulle det vara?

– Det är svårt, det beror ju så mycket på vilket humör jag är på, vilken situation det är och så vidare … Men just nu skulle jag nog välja en vårsång, för jag saknar verkligen den varma solen, fåglar och grönska. Så det får bli Oy pidu ya na polyanku, som handlar om hur mycket vi saknat våren. Under vintern har vi tvättat och vävt men just den sången har vi inte sjungit. 

Kursen hålls fyra onsdagskvällar med start den 22 mars på Stallet i Stockholm och anordnas av Kulturens. Läs mer här: https://folk.nu/evenemang/kurs-i-ukrainska-folksanger/

Patrik Lindgren