På lördag firar en av landets mest livaktiga arrangörsföreningar, Malmö Folk, trettio år med en smärre baluns på hemmascenen sedan 2016, Barnens Scen i Folkets Park.

Malmö Folkmusikförening bildades egentligen redan 1991 men det första arrangemanget hölls året därpå, för trettio år sedan alltså.

Först ut denna jubileumskväll är också fullt logiskt det band som spelade på detta allra första arrangemang 1992, nämligen Avadå Band som återuppstår tillfälligt för just denna kväll, där vi nog kan räkna med folk som Dan Gisen Malmquist, Jens Ulvsand och Petra Kvist på scen.

Kvällens andra bokade akt kommer ur en något yngre generation skånska folkmusiker och är den häftiga trion Hialøsa vars fokus är just skånsk folkmusik och visor, med ”fotstamp, intensiva fioler och en rytmisk bas” och utgörs av Alva Bosdottir, Love Kjellsson och Malte Zeberg.

Ordförande i det drygt 400 medlemmar starka Malmö Folk är Johanna Arderup och efter en titt i programmet måste vi ju ställa den viktiga frågan:
Programpunkten ”Ballongkadrilj” låter lite … oroväckande? För många för det nog kanske tankarna till ökända naken-ballongdansen som gick som en löpeld genom Sverige i början av 1980-talet …

– Haha, jag var tvungen att googla det, men håller med om att det var oroväckande. Planen är att köra betydligt mer påklätt på lördag. Men man vet ju aldrig med 30-årsfester ifall det går vilt till … Annars är ballongkadriljen rätt lik vanlig kadrilj. Ballongerna är väl mest för kalaskänslan, så att man säkert vet att det är fest. Och för den som inte vet vad kadrilj är så är det en gruppdans, en ”dans i fyrkant”, där inga förkunskaper krävs eftersom instruktionerna ropas ut längs vägen av den eminente callern Sven Midgren. Alltså: alla kan vara med!

Och ”Ordförandeorkestern”, vad kan vi förvänta oss där?

– Vi har dragit ihop alla före detta ordföranden och tillsammans har vi bildat band! Det repas för fullt och på lördag kommer det bjudas på lite allt möjligt: schottis, vals, engelska, kanske någon liten överraskning också. Det blir som en bild av Malmö Folks styrelser genom tiderna.

Vad är hemligheten bakom att hålla en förening så livaktig så länge?

– Något vi hela tiden kämpar med är att hitta en bra balans i arbetsbörda för styrelsen. Det ska vara lustfyllt, trots att man också tar på sig ansvar och arbetsuppgifter. Det är svårt det där. Men jag upplever också att det är en diskussion som aldrig tar slut, att det är någonting man får fortsätta utvärdera och balansera längs vägen. En viss rörlighet tror jag är bra.
– Samtidigt är det viktigt att hela tiden värna kärnan, som i vårt fall är de kvällar som vi gör en gång i månaden med spel, dans och konsert. Det är grundbulten för hela vårt arbete. På många sätt kan det vara skönt att falla tillbaka på det, att det finns rutiner och en mall för hur verksamheten ser ut, trots att styrelsen kanske byts ut med tiden.
– Men det bör nämnas att vi genom alla trettio år har haft samma kassör, vår evigt trofaste Håkan. Så det mest konkreta tipset är kanske att ha Håkan Dackman som kassör.

text: Patrik Lindgren