På söndag förmiddag finns chansen att helt gratis få en introduktion i trallens ädla konst. Det är sångerskan, folkmusikern och pedagogen Malin Foxdal som bjussar på en kortkurs online via Zoom.

Varför ska man lära sig att tralla tycker du?
– För att det är jättekul! Och mäktigt att kunna driva ett dansgolv med enbart sin röst. Det blir som ett samspel, ett jam med dansarna, man lirar ihop med dem.

Är det svårt?
– Hm, nej, det behöver inte vara det. Man kan få till ett gött sväng med en kort, enkel låt. Det handlar mer om rytmik och tajming. Det är i grunden ett enkelt medel att musicera med. Sen blir det knepigare när man tar sig an låtar med ett större register. Då blir det svårare, men det riktigt roliga är att lära sig att sjunga med hela sin röst.

Vad är viktigast att behärska för att bli en bra trallare?
– Att bli medveten om just rytmik och tajming. Och att hålla tempot – att inte låta det gå snabbare och snabbare, det märks direkt på dansgolvet. Det bästa sättet att lära sig är att träna med en dansare i samma rum, och det är faktiskt lättare att tralla då också!

Kortkursen här är en teaser till en längre trallkurs som du ger via din egen online-akademi – hur kom det sig att du drog igång den?
– Jag älskar att undervisa men hade inget riktigt forum för det, jag har mest varit gästlärare på senare år. Och sen ville jag testa att använda videoformatet fullt ut. Det finns för- och nackdelar med det förstås, men en fördel är att det blir så lätt för eleven att upprepa en sekvens och traggla detaljer, som man alltid måste göra.

Patrik Lindgren

Kortkursen ”Lär dig en trall” hålls söndag den 6 mars kl 11-12 – läs mer här!
Mer info om den längre kursen ”Tralla svängigt” hittar du här.