Det känns som lite av en trend det här med konserter som kombinerar musik med berättande och blir till något annat, något mer. I detta nu kuskar Anna Heikkinen och hennes band Längtans Kapell runt på de svenska vägarna med föreställningen Satumaa – Sagolandet.

Satumaa är som kanske bekant också namnet på en klassisk finsk tango och musikaliskt är det också den finska tangon som står i fokus här, i ömsinta tappningar.

Den tematiska ramen är sångerskan Anna Heikkinens eget sökande efter sina finska rötter – pappa Pekka kom som så många andra till Sverige som ensamkommande flyktingbarn – med som grund personliga minnen, intervjuer med släktingar, brev och dagboksanteckningar från Andra världskriget.

Vi får tag i Anna Heikkinen och kapellet i bilen på väg mot Tierp, något försenade eftersom en skruv i däcket krävde ett snabbt verkstadsbesök … Men stämningen verkar ändå vara på topp.

Hur var Eskilstuna igår?
– Åh det var så mysigt … Vi togs emot så varmt av arrangören där och det var helt fullsatt i den lilla teatern. Så fint!

Finspång, Eskilstuna, Tierp, Enköping, Östhammar, Rimbo … Hur kommer sig detta sicksackande just genom Sörmland och Uppland?
– Det handlar om att det är kommuner som är så kallade finska förvaltningsområden, och har åtagit sig att värna det finska lite extra, med saker som finskspråkiga förskolor och äldreboenden men också satsningar på kultur. Många som kommer på konserterna här har själva finska rötter och det skapar en väldigt speciell stämning i publiken.

Det handlar mycket om längtan och trängtan i tango – hur mycket har du saknat att få turnera igen?
– Vi har längtat så otrooooligt mycket efter detta, och jag har inte riktigt vågat tro att det verkligen skulle bli av förrän vi var på väg. Jag är så tacksam mot arrangörerna som redan i december bestämde sig att våga satsa på det här, och det känns helt fantastiskt!

Patrik Lindgren

På bilden ovan ser ni Anna Heikkinen & Längtans Kapell backstage i Finspång. De spelar nu vidare i Enköping den 24/2 (sverigefinnarnas dag!), Östhammar den 25/2 och Rimbo den 26/2. Senare i mars väntar även datum i Göteborg, Uddevalla och Kalmar.

Längtans Kapell består av:
Anna Heikkinen – sång, berättelse
Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel, sång
Ida Gillner – sopransaxofon, sång
Leonor Palazzo – cello, sång
(Jonas Franke-Blom vikarierar för Leonor på några av turnéns spelningar)

Läs mer: intervju med Anna Heikkinen ur Lira #2 2019.