Det blir allt tätare mellan festivalerna på hösten och en av höjdpunkterna är sedan snart tjugo år Norrköpings Folkmusikfestival (som fram till 2017 hölls i Linköping och hette därefter).

Festivalen arrangeras av den ideella föreningen Östgötafolk (tidigare Folkmusik i Linköping) och hålls i år den 7-8 oktober – två intensiva dagar med konserter, kurser och så det ständiga inslaget VM för studentspelmanslag: en ”lagom seriös tävling” där en ”lagom opartisk jury” korar världens bästa studentspelmanslag.

På scenerna mitt i centrala Norrköping möter publiken i år artister som Spöket i köket, Väsen Duo, Ahlberg Ek & Roswall, Tailcoat, Marvara och Trio Rop.

Vi frågade festivalgeneral Ebba Hellsten hur det känns så här bara dryga veckan innan årets festival.

– För första gången är jag general samtidigt som jag är fast anställd på annat håll. En lätt känsla av skräckblandad förtjusning när jag tänker på att bara nio dagar återstår innan festival. VM är fullbokat, vi har ännu större dansgolv än sist och i kombination med Dansforum så blir det en festival i dansens tecken – som det ska vara helt enkelt.

Några programinslag du känner dig särskilt nöjd med?
– Mycket roliga akter, så svårt att välja. Efter ett par pandemiår känns det extra roligt att få bjuda in internationella akter, så jag är lite extra glad över att vi kan välkomna Marvara, Tailcoat, Spöket i köket och så Ethno on the road som äntligen är tillbaka hos oss.

Ett lite udda inslag i programmet är ”Sveriges medeltida landskapslagar” … Berätta!
– Jag såg Molly och Alice Andersson i Norrköping på stadens förra folkmusikfestival FiN-festivalen för ungefär tio år sedan, och har varit ett stort fan sedan dess. Deras duo Två otrevliga flickor har varit på önskelistan länge och nu när jag fick nys om att de skulle göra en föreställning om medeltida juridik var vi bara tvungna att slå till. Vem vill inte lära sig mer om landskapslagar liksom?

Är det förresten inte egentligen ert 20-årsjubileum i år?
– Jo, det är tjugo år sedan den första festivalen (shhh), men då det inte blev någon festival 2017 så är detta festival nummer nitton. Vi funderade fram och tillbaka för ett år sedan när vi startade upp arbetet för i år om vi skulle satsa på ett jubileum eller vänta lite. Med tanke på det osäkra läget som var då kände vi att det var roligare att vänta ett år till för att med större säkerhet kunna bjuda in till en extra stor festival 2023. Vi har redan börjat planera för en megafest nästa år – det kommer bli fett!

Läs mer om Norrköpings Folkmusikfestival här.

Patrik Lindgren

BILDEN: Svensk-danska Tailcoat kommer till Norrköping i oktober. Foto: Eva Wistemar