Det är Lekstugestämma för hela slanten över hela Folk.nu:s kalendarium just nu – en salig mix av programpunkter från majsångsstuga och slöjdande till folkbal med maskerad och, jo, faktiskt även kulturkossor. Tove Gladh på Kulturens Bildningsverksamhet tog en paus från sin egen snart kalvande kossa Alice för att berätta lite mer om det hela.

Berätta lite om Lekstugestämman!
– Lekstugestämmorna är en samlingsplats för oss som älskar att dansa och spela folkmusik – och inte bara vill göra det på sommaren! Här får du lika euforiska stämmostunder även då vi i vanliga fall går i ide, och helst massor på en gång! Den där tröttokiga känslan när en vaknar efter en lång dansnatt och myser ihop till frukosten, när en i buskspel kommer ihåg den där fina låten du inte spelat på tjugo år och skvaller i köket under vattenpausen från innerlig och förunderlig dans … det är Lekstugestämma!

Det står att det ska finnas kulturtält att hålla till i, men vad är det?
– För att fixa rätt känsla så är kulturtält ett måste! Första kriteriet för ett kulturtält är att de ska vara roliga och vi ska bli glada över att se det! Men sedan ska det även helst gå snabbt att sätta upp, ha ståhöjd så att du både kan spela och byta om i det och gärna sovplats för en nyfunnen vän som du mött på stämman. För Lekstugestämmorna har kulturtälten kompletterats med uppvärmning och sängar/madrasser så att du bara ska kunna komma spontant utan att leta fram sommarutrustningen ur förrådet!

Och vad är då en kulturkossa?
– Till skillnad från kulturtält, som är lite min egen uppfinning, har kulturkossan äldre anor! Kultur- eller lantraser är ju sådana djur som vi arbetar tätt tillsammans med för att skaffa mat – till skillnad från den industrialiserade matproduktionen idag där den som konsumerar kossans produkter varken känner kossan eller ens bonden som fixat maten. Så mina kulturkossor har namn, känslor, får kalvar, passar varandras kalvar och mjölkas för hand – mjölk som sedan görs till ost, fil, messmör, grädde och smör. Och så är de ju liksom grunden till hela folkmusiken tack vare horn, lur och kulningsmusiken – så kultur i högsta grad även på detta sätt!

Helgens Lekstugestämma pågår onsdag till söndag 25-29 maj på Toftabo i Väggarp mellan Lund och Eslöv, och programpunkterna hittas lättast via denna länk.

text: Patrik Lindgren