Folkpopgruppen Kolonien släpper i slutet av april sitt nya album Till skogen men ger sig redan nu ut på ett par första turnésvängar genom Sverige. Första speldatumen är 10 mars i Malmö och 11 mars i Växjö, sedan tar gänget en paus innan de fortsätter 5-10 april med spelningar i Falköping, Gnesta, Järvsö, Rättvik, Bollnäs och Forsa. Ytterligare konserter väntas senare i år!

Vi ställde några frågor till bandets Arvid Rask inför konserterna.

Känns det inte snopet att turnera innan albumet kommer?

– Det känns faktiskt lite skönt, och det ska väl sägas att vi kommer att göra både och – har bara inte släppt datumen för hela releaseturnén än. Men det byggs ofta upp så ofantligt inför en release och så ska allt hända på en gång. Nu är vi redan ute och spelar massor av den nya musiken och kommer att vara varma i kläderna när vi ska ut med nya skivan på riktigt. Men det har ju varit mycket corona-logistik som gjort att det blev så här, med flyttad release flera gånger, flyttade spelningar med mera. Så det var inte tanken från början.

Kolonien känns är ett band som verkligen kommer till sin rätt på scen, men publiken är ju nästan lika viktig – berätta om något starkt publikögonblick i Koloniens historia!

– Oj, det finns många även om det förstås varit få de senaste åren … Ett relativt färskt minne är när vi sommaren 2020 faktiskt kunde åka på en miniturné på Sicilien. Det var som att komma till en annan planet och få spela på en festival under bar himmel och massor med dansande, fria människor och vulkanen Etna som reste sig som en fond till alltihop och där toppen lyste brandgult från lavan som kokade inne i berget. Det kommer jag nog aldrig glömma.

Läs mer om och se videon till Koloniens nya singel Alla andra på Lira.se!

Text: Patrik Lindgren
Bild: Olof Grind