Lördag den 10 september är det dags för höstens första folkmusikkväll på Härnösands folkmusikhögskola, vars musiklinje går under namnet Kapellsberg.

På scen bjuds det på traditionsmusik från Västmanland av ingen mindre än fiolspelmannen Carina Normansson, tillika helgens gästlärare på folkmusiklinjen.

Senare i höst väntar konserter med I Fäälan, en folkmusiktrio från finlandssvenska Österbotten, och duon Ulrika Bodén (på pipor och sång) och Daniel Ek (säckpipa och gitarr) som kommer att spela tillsammans med elever från folkmusiklinjen – där bägge är lärare jämte andra folkmusik-eminenser som Emma Härdelin, Emma Ahlberg Ek och Niklas Roswall.

Niklas Roswall är också kursledare och vi frågar:

Hur är Härnösand som folkmusikstad?
– Väldigt bra tycker jag. Det finns ett aktivt spelmanslag, Härnösands Spelmansgille, och flera arrangörer i trakten som har folkmusikprogram, till exempel jazzklubben i Härnösand/Bryggeriet och Club Frifolk i Sundsvall. Vi har även folkdanslag och länsmuseet Murberget som ligger intill skolan. De har fina samlingar av både folkmusik och folkliga instrument och vi samarbetar flitigt med dem, konserter, arkivbesök med mera.

Jag gissar att folkhögskolan är en viktig knutpunkt?
– Jo, så är det, vi försöker vara det och få intresset att växa för folkmusiken och det känns jättekul!

Vad lockar eleverna mest: de namnkunniga lärarna eller miljön?
– Hehe, jag tror lärarna och det faktum att vi har ett eget schema som är otroligt generöst med i princip enbart folkmusikämnen och hela 25 stycken 60-minuters enskilda lektioner per elev och läsår, det är ganska unikt på en folkhögskola
– Vi är också ganska stolta över våra gästlärare, bara i höst kommer dessa stjärnor: O’tôrgs-Kaisa Abrahamsson, Torkel Johansson, Magnus Gustafsson, Johan Hedin och Ida Meidell Blylod, Anders Norudde, Anna Öberg, Isak Eriksson och så de nämnda Carina Normansson och trion I Fäälan..

Det utlovas jam och dans efter konserten – brukar det bli nåt drag?
– Jajamän, när det är konserter så är det dessutom distanskurshelger, då ses vår distanskurs i folkmusik på skolan. Det betyder att både de och våra heltids- och deltidskursare är med. Tillsammans, om alla kommer, är de ungefär femtio folkmusikelever, plus då att det är öppet för allmänheten och skolans övriga elever. Så det blir väldigt trevligt, nästan som en ministämma.

Läs mer om konserten den 10 september här.

Patrik Lindgren

BILD: I Fäälan (pressbild), Carina Normansson (Karin Albinsson), Ulrika Bodén och Daniel Ek i blåbärsskogen (privat bild).