Här är vinnarna på Folk & Världsmusikgalan 2025
På lördagskvällen den 5 april hölls Folk & Världsmusikgalan 2025 i Stora Salen på Uppsala Konsert & Kongress. Under ledning av konferenciererna Alice Andersson och Kalle Moraeus delades priser ut i sju kategorier, inför en entusiastisk publik bestående av både branschdelegater och musikälskare.
🏆 Årets Utgåva – Elements – Lena Jonsson Trio
Priset delas ut av: RFoD – Riksförbundet för Folkmusik och Dans
Juryns motivering: Musik som träffar rakt in i lyssnaren med känslosamt berättande och härligt sväng. Vi får följa livets många skeenden, i det vardagliga och i samspel med naturens element. En utgåva som genomsyras av ett nyfiket nyskapande med självklar förankring i folklig tradition. Vinnare är Elements med Lena Jonsson Trio.
Om pristagaren: Prisbelönta Lena Jonsson Trio bjuder på ett mästerligt möte mellan virtuositet och lekfullhet. Med Lenas kraftfulla fiolspel, Kristofers drivande bas och Eriks lyhörda gitarrklanger väver de samman musikstilar och skapar en unik ljudvärld. Albumet Elements tar lyssnaren på en resa från gripande polskor till virtuosa bluegrasslåtar, allt med en sömlös rörelse mellan tradition och nyskapande.
Lena är från Bollnäs i Hälsingland
🏆 Årets Hederspris – Musiktidningen Lira
Priset delas ut av: Eric Sahlström Institutet
Juryns motivering: För att folk- och världsmusiken ska fortsätta vara vital och högst levande behövs den goda lyssnaren och mottagaren. För att musiken ska nå sina öron krävs en bro, en tolk, en megafon. Här har vi en sådan – en aktör som med lika delar professionalism och idealism otröttligt fortsätter sjunga musikens lov, fördjupa dess mening och låta nyfikenheten vara kompass för att musiken ska nå nya publiker.
Om pristagaren: Lira Musikmagasin är Nordens största tidning om jazz, visa, folk- och världsmusik. Grundad 1994, utkommer den med fyra omfattande nummer per år, fyllda med reportage, intervjuer, guider och recensioner. Tidningen fokuserar på levande musik från hela världen, inklusive jazz, folk- och världsmusik, samt närbesläktad klubbmusik, och lyfter fram artister med en egen röst och förmåga att beröra.
Musiktidningen Liras redaktion ligger i Göteborg
🏆 Årets Arrangör – Risetstämman
Priset delas ut av: RFoD – Riksförbundet för Folkmusik och Dans
Juryns motivering: En arrangör som modigt förnyar genren genom att blanda olika kulturuttryck. Den världsmusikaliska själen pirrar av denna nyskapande färgnyans! Här blandas Världen med Norden, gränser suddas ut, kulturuttryck och uttryck flätas samman i en frisk och varmt inkluderande ton. Här finns en stor portion lekfullhet vid sidan om professionalism. Här samsas nya uttryck med äldre traditionsbundna uttryck vilket på ett självklart och naturligt sätt berikar och tillför varandra energi. Det hela mynnar ut i en för besökarna exalterad och färgsprakande explosion av toner, synintryck och upplevelser.
Om pristagaren: Risetstämman är kulturfesten vid Toftans strand i Dalarna som vidgar stämmoformatet med folkmusik som grund, i möte med konst och andra musikaliska uttryck. Med kurser, dans, konst och samtal skapas en trygg mötesplats för kreativitet och utforskande. Arrangerad av en ideell förening, född ur saknaden av en plats för unga kulturintresserade, fyller besökarna stämman med mening genom gemenskap och skaparlust. Sommaren 2025 firar Risetstämman fem år.
Riset ligger utanför Sundborn i Dalarna
🏆 Årets Artist – Ævestaden
Priset delas ut av: RFoD – Riksförbundet för Folkmusik och Dans
Juryns motivering: Musikerna i detta band möts i skärningspunkten mellan framtid och tradition. Med en djup känsla för folkmusikens själ visar de en absolut tonträff för hur elektronik, en modern ljudbild och ett känsligt text- och röstarbete adderar nya dimensioner till musik med tusenåriga rötter. De har skapat stor musik för såväl den nordiska som den internationella musikscenen. Helheten är i centrum trots högoktaniga individuella prestationer, och musiken står stadigt på ett fundament av sväng och nytänkande instrumentering – en musikalitet som sömlöst vävs in i samtida uttryck och samarbeten.
Om pristagaren: Ævestaden förenar nordisk traditionsmusik med moderna uttryck och skapar ett hypnotiskt ljudlandskap. Med album som Ingen mere gråter och Solen var bättre där har de hyllats för sin nyskapande mix av tradition och nytänkande. Deras internationella turnéer och samarbeten, som med Kanaan på Langt, langt vekk, visar deras förmåga att tänja på musikaliska gränser. Ævestaden fortsätter att fascinera och befästa sin position som en av Nordens mest innovativa musikakter.
Medlemmarna i Ævestaden bor i Sverige och Norge
🏆 Årets Kompositör – Thomas Eriksson
Priset delas ut av: Stim och RFoD
Juryns motivering: Vilken musik! En dansant och skir väv av folkliga toner och improvisationer. Finstämt intensiva samtal mellan instrumenten, elegant flätad stämföring och utrymme för musikerna att blomma ut – utsökt! Samtliga verk på albumet Väntenätter med trion Mojna är komponerade av Thomas Eriksson.
Om pristagaren: Thomas Eriksson är en svensk gitarrist, citternspelare och kompositör som främst arbetar med traditionell och samtida nordisk folkmusik. Han är för närvarande bosatt i Oslo, Norge.
Thomas Eriksson är från Småland
Priset är ett specialpris som delas ut årligen genom ett samarbete mellan Stim och RFoD. Det avser att öka medvetenheten om att det skrivs ny musik inom folk- och världsmusikgenrerna.
🏆 Årets Traditionsbärare – Anders Norudde
Priset delas ut av: Folkmusikens Hus
Juryns motivering: En enveten grävare i musik, trä och jord – med rötterna i den mellansvenska myllan har denna person genom ett omfattande dokumentationsarbete hämtat traditioner, instrument och musik, som han både solistiskt och tillsammans med andra levandegör, tillgängliggör och generöst delar med sig av. En musikalisk förvaltare, förnyare och förmedlare.
Om pristagaren: Anders Norudde är en ikon inom svensk folkmusik, känd för sitt arbete med att bevara och utveckla traditionell musik. Med djupa rötter i Värmland har han spelat en central roll i grupper som Hedningarna och Blå Bergens Borduner. Hans unika uttryck på fiol, säckpipa och många andra instrument kombinerar det ålderdomliga med nytänkande. Genom sitt arbete som musiker, instrumentbyggare och traditionsbärare är han en given kandidat för priset Årets Traditionsbärare.
Anders Norudde är från Värmland
🏆 Årets Nykomling – BITOI – Bass Is The Original Instrument
Priset delas ut av: Folk You – Folkkultur för Unga
Juryns motivering: Med odiskutabel musikalisk skicklighet samt innovativ och lekfull användning av folkliga instrumenttekniska ideal har gruppen dundrat in på folk- och världsmusikscener i Sverige såväl som internationellt. Musikernas detaljrika arrangemang, gripande sceniska närvaro och sömlösa samspel bidrar till deras unika sound och originella ljudlandskap. Årets nykomling har med stort driv och engagemang förankrat och spridit sin musikaliska idé under 2023 och 2024. Ett spännande folkmusikaliskt projekt att hålla ögonen på i framtiden!
Om pristagaren: BITOI sammanväver röstens tidlösa klang med elbasens moderna uttryck. Deras texter bygger på fågelläten i fonetisk form, där fågelvisslor, stämbands-slag, kvartstonsbas och vindljud skapar ett unikt ljudlandskap. Under det senaste året har BITOI turnerat världen över, med höjdpunkter som Roskilde Festival (DK), Clandestino (SE), Paesaggi Sonori (IT) och en debutturné i Japan med musikern Aragaki Mutsumi. Debutalbumet släpps 2025 via Supertraditional.
Medlemmarna i BITOI bor i Sverige och Danmark
Foto: Peter Bothen