Flamencofredag är tillbaka efter en tids vinteride och rullar nu igång sin vårsäsong. På fredag den 18 mars blir det i form av föreläsning- och konsertserien Flamencoliv, dit man bjudit in flamencobasisten tillika musikforskaren Javier Sánchez som inte bara kommer att föreläsa (på engelska) under rubriken ”Icke-traditionella instruments roll i flamencomusikens internationalisering” utan även ge en konsert med sin grupp Cuejero i en svensk upplaga med finlirare som Patrik Bonnet på gitarr och Kai Sundquist på saxofon. Allt i det stockholmska Medelhavsmuseets auditorium.

Flamencofredag är något av dansaren Pia Del Norte Pohjakallios bebis och hon berättar att de startade i februari 2015 och på ett eller annat sett har bjudit på mellan 10-20 programpunkter per år sedan dess.

– Vi räknade häromåret till att vi haft över hundra enskilda flamencos som passerat vår scen från ett femtontal olika nationaliteter!

Under pandemin körde ni en videopodcast i stället för klubb – var det det då ni fick idén att kombinera föreläsningar och konserter?

– Vi har från början tyckt om att lyfta fram flamenco som brett koncept med fotoutställning, konstutställning, film/dokumentär-tema, modevisning med mera. Podcasten gav helt klart mersmak och öppnade upp ögonen återigen för hur brett och djupt flamenco som uttryck kan vara. Därför ger vi nu under 2022 ett antal konserter kombinerade med samtal eller föreläsning med olika tematik under rubriken Flamencoliv.

Berätta för en oinvigd vad en tablao är!

– Tablao kan översättas till flamencoscen. Lite jämförbart med en jazzklubb där jazzmusiker möts under improviserade former i överenskomna stilar, kan flamencos mötas i sina stilar, palos, på en tablao. Ordet sägs kommer från tablado – golvbrädorna som dansarna stampar på.

Redan nästa vecka är det dags för en ny Flamencofredag, då på vanliga hemmascenen Pygméteatern där det vankas ”öken-flamenco” med Chicos Fritos, bestående av Jonathan Bondesson på gitarr och slagverk och Olle Pelayo Lind på munspel och gitarr, samt dansaren Josefine Chiacchiero.

– Det är liksom rootsmusik när det är som bäst och så får vi höra munspel ta sig an flamenco-sångverser eller gamla spanska coplas!

text: Patrik Lindgren
bild: Maarit Kytöharju

LÄNK TILL FLAMENCOLIV MED JAVIER SANCHEZ
LÄNK TILL FLAMENCOFREDAG MED CHICOS FRITOS

PS: Kolla gärna in avsnittet av Flamencofredags videopodcast där Pia Del Norte möter just fredagens gäst Javier Sánchez: