Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till Edsåsdalen i Jämtland 24-25 september 2022! Tillsammans med fiolspelarna Kjell-Erik Eriksson, Marit Vestrum och dansläraren Beret Bertilsdotter utforskar och levandegör vi låtar ur Olof Pehrson Sandströms handskrivna notbok från 1850-talet. Parallellt med spelkursen får du prova danssteg som är dokumenterade i gränsområdet och som passar in i låtarnas flyt och puls.

Lärare och lektionspass: Kjell-Erik Eriksson håller i spelkursen och Beret Bertilsdotter med Marit Westrum som dansspelman håller i danskursen. Varje lektionspass är ca 75 min och halva gruppen dansar medan den andra halvan spelar.

Förkunskaper: Du som vill gå denna kurs bör vara förtrogen med ditt instrument och gehörsspel såväl som att vara förtrogen med att röra dig till musik och att dansa i par.

Kurstider: Lördag 24 sept kl 9.30 – 16.30 med avbrott för lunch och fika. Söndag 25 sept kl 10.00 – 15.00 med avbrott för lunch. Du deltar frivilligt i avslutningskonsesrt i Undersåkers kyrka kl. 15-16.
Kurslokal: Bylogen i Edsåsdalen
Antal kursdeltagare: 24 st
Kursavgift: 500 kr
Antagning: Antagning sker i den turordning anmälningarna kommer in. Vid fullbokning före 13 augusti placeras du på reservlista.

Anmäl dig här: https://forms.office.com/r/Lh7DLbFiur

Maila på info@nordicsoundscapes.se  om du behöver transport från tåget upp till Edsåsdalen och vilket datum och ankomsttid.

Mat och boende: Bokas av deltagaren själv (se tips nedan)

Mat- och boendepaket:
Lördag-söndag 1 dag: från 1150kr / person / vistelse inkl. 10% rabatt
Fredag-söndag 2 dagar: från 1863 kr/person/vistelse inkl. 10% rabatt
Om du skickar verifikation på tågbiljetten får du en unik kod med 5% extra rabatt.
Boka via https://www.edsasdalen.se/boende-i-fjallen

Endast matpaket:
Lördag dag 1: 475kr, fm-fika, lunch, em-fika och middag.
Söndag dag 2: 175kr, fm-fika och lunch.
Totalt 2 dagar: 650kr
Bokning för Matpaket sker till bokabord@edsasdalen.se och betalning sker på plats vid kursstart.
Enstaka måltider i restaurangen ordinarie priser.

Varmt välkomna önskar Kjell-Erik, Beret och Marit i samarbete med SSR, Kulturens Bildningsverksamhet, Jämtland/Härjedalens Spelmansförbund och Nordic Soundscapes.

Läs mer om lärarna samt låt- och danstraditionen

Presentation av lärarna

Kjell-Erik Eriksson är riksspelman från Offerdal i nordvästra Jämtland.

Han arbetar idag som professionell musiker och fiolpedagog vid bl.a. Birka Folkhögskola och är en av grundarna av bandet Hoven Droven. De har sedan dess turnerat världen runt med sin folkrock och har producerat ett antal CD-skivor. Han spelar även med i välkända Triakel och Bo Lyckligs Gammeldansorkester. 2001 var tiden mogen för Kjell-Eriks soloskiva med låtar från Offerdal som en hyllning till hans inspiratörer och idoler bl.a. Ante och Olle Falk.

Eftersom Kjell-Eriks pappa var från Frostviken blev det naturligt att intressera sig för musiken därifrån. Redan som tonåring fick han höra talas om notsamlingen efter Olof Sandström. Några av låtarna fanns utgivna i Ragnar Asplunds notsamling med musik från norra Jämtland. Efter att ha blivit introducerad till Sandströms låtar i början av 90-talet har han fortsatt studerat noterna, fördjupat sig i traditionsmusiken från båda sidor av gränsen och är nu redo att förmedla sitt sätt att tolka och levandegöra låtarna.

 

Beret Bertilsdotter är uppvuxen i Offerdal i nordvästra Jämtland. Sedan tidiga tonår har hon med stor lust dansat såväl polskor som bugg, gammeldans och internationell dans. Hon har lång erfarenhet av att leda kurser i traditionell pardans och har också turnerat med olika uppvisningsgrupper både i Sverige och utomlands. Dessutom har hon även erhållit stort silver i polskedans.

Beret är pedagog till yrket och har varit arrangör och instruktör vid Föllingeveckan sedan 1992. Där har hon fokuserat på att lära ut danser från Föllinge- Hotagen i tradition efter Ernst Grip. Hon har även dokumenterat traditionell dans från Offerdal, Gäddede och Sörli i nordöstra Trøndelag och intresserat sig för olika polstraditioner i Trøndelag.

 

 

 

Marit Vestrum från Levanger i Nord-Trøndelag har växt upp med folkmusiktraditionen från Innherred. Marit har lärt sig låtspel på fiol av bland andra sin far Johan Vestrum och spelmännen Ellev Indahl från Levanger/Verdal och Leif Løseth från Meråker. Hon har också fördjupat sig i den nordtrøndska folkmusiktraditionen genom studier i folkmusik vid Högskolan i Telemark och Universitetet i Bergen.

Marit har gjort ett folkmusikinsamlingsprojekt i Nord-Trøndelag och dessutom arbetat många år som kurslärare, bl.a. vid Föllingeveckan och har varit folkmusiklärare på fiol vid kulturskolor i Trøndelag- och Osloområdet.

I dag är hon anställd vid Norsk senter for folkemusikk og folkedans i Trondheim, där hon har ansvaret för att förmedla och synliggöra arkivmaterial från Trøndelagsområdet, samtidigt som hon är frilansande folkmusiker, pedagog, producent och folkmusikforskare. Läs mer om Marit här: https://www.maritvestrum.com/.

Låt- och danstraditionen

Frostviken är Jämtlands nordligaste socken och gränsar i väster mot Lierne i Norge. En stark kulturell samhörighet har alltid funnits mellan Frostviken i Sverige och Lierne i Norge. De första nybyggarna i Frostviken kom från Lierne i Norge på 1740-talet. Olof växte upp som nybyggarson i en tuff fjällmiljö. Hans far Pehr kom till Frostviken som nybyggare från Kvelia i Norge. Fadern ansåg inte unge Olof vara stark nog för att överta gården och därför fick Olof gå som lärling hos silversmeden, urmakaren och kusinen Lars Jörum i Grong. Det är mycket troligt att det var där Olof lärde sig konsten att skriva noter. Musiken består av valser, marscher, galopader, engelskdanser, polsdanser och mazurkor. Efter att Olof på ålderns höst och av religiösa skäl gjort sig av med fiolen, slutade han spela. Noterna hittades efter hans död och skänktes till Jämtland läns museum där de bevaras idag.

Vad gäller danstraditionen i området finns gammaldansen, inklusive hambo, dokumenterad i några filmer både på svenska och norska sidan. De visar på stor samstämmighet vad gäller dansernas stil och stegkombinationer. En polska, Norskleitjen, finns dokumenterad i materialet efter Ernst Grip, Föllinge, som såg denna dans vid gränsen i Hotagen under sin tid som soldat i början av 1940-talet. Även en pols finns dokumenterad från Overalla i närheten av Grong.

Vår förhoppning med att ta Notboksprojektet till Jämtland / Frostviken är att låtarna ska få liv igen och åter få spelas och glädja spelmän som dansare. Även att lyfta Lierne och Frostviken som ett gemensamt traditionsområde inom folkmusiken och dansen.

Till toppen