Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.
Kom och fira storspelmannen Snickar-Erskes 200-årsjubileum i Kallmyr godtemplarhus! Ulf Störling och Staffan Jonsson bjuder på låtar och berättelser om en av Hälsinglands största.
Snickar-Erske (1824 – 1905) var en av sin tids skickligaste fiolspelmän och är en av de äldsta spelmännen som vi har låtar efter, hela sextiofem låtar upptecknades efter honom år 1899 av Einar Övergaard, låtar i en mångfald tonarter som allt som oftast har intrikata melodier med lägesspel och mycket varierade stråk. För att klara av uppdraget som dansspelman skulle man i Alfta/Ovanåker behärska tre slags polskor, och i Erskers repertoar finner vi dessa: kringellåtar i både dur och moll, somliga med anknytning till 1700-talets populärmusik, medryckande slängpolskor som för tankarna till 1800-talets järnvägsbygge och därtill sprittande jämtpolskor som kom till bygden med ’surjämtar’ som försålde sina varor på Knåda marknad. Snickar Erskers egna kompositioner hör till de allra finaste hälsingelåtarna och bland hans elever räknas rikskände Jon Erik Öst som den mest framstående.
MEDVERKANDE:
Ulf Störling – fiol, (f. 1959) är bollnässpelman, sedan länge bosatt i Dalarna. Han är dokumenterad på Svenskt Visarkiv och blev riksspelman år 2008, tilldelad Zorns guldmärke. På sjuttiotalet började han söka upp och intervjua gamla spelmän och förutom speluppdrag har han varit verksam som kursledare samt lärare på olika musikhögskolor och folkhögskolor.
Staffan Jonsson – fiol, (f. 1985). Sedan 2008 har han varit musikalisk ledare i Hälsinge Låtverkstad och Gävleborgs Ungdoms Folkband och inspirerat ungdomar att spela bland annat folkmusik från Hälsingland. Han blev riksspelman 2008 med just låtar från Snickar Eriks repertoar. Han har också fördjupat sig i norskt hardingfelespel, med fokus på musiken från Hallingdal.
För frågor eller mer information kontakta:
Bengt Larsson
E-post: musik@kallmyr.se
Telefon: 0651-38044
Mobil: 070-658 71 24
Inträde 180 kr, betalas i dörren (kontant eller Swish: 1234 79 29 09). Fika i pausen ingår i priset. Swisha gärna inträdet i förväg. Glöm inte att ange namn. Läs mer: https://musik.kallmyr.se/forkop/
Arrangör: Ljusdals bygdegårdsförening i samarbete med Region Gävleborg, med stöd av Statens Kulturråd.
Till toppen