Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Allt från lyriskt vackra brudmarscher till unika finska polkor

 

Maria Kalaniemi och Timo Alakotila

har arbetat tillsammans över 30 år. Man kan gott säga att dessa musiker är pionjärer och vägvisare inom den nya folkmusikvågen i Finland. De har erhållit många pris och erkännanden för sin musikaliska verksamhet.

Med åren har Timo och Maria hunnit bli mästerligt samspelta. Det förefaller ibland som de ingått en musikalisk allians. Kombinationen dragspel och piano, två instrument som ju lämpar sig för såväl solospel som ackompanjemang, öppnar stora möjligheter. Marias och Timos lyhörda samspel gör att musiken verkar sprungen som från ett väsen med fyra händer.
Timo och Maria bjuder på finsk och finlandssvensk folkmusik i egna arrangemang, där allt från lyriskt vackra brudmarscher till unika finska polkor samlas. Självklart bjuds det på finsk tango samt egna nydanande kompositioner-alltså musik med alla kryddor!

Maria Kalaniemi firar 60 år 2024. Stallet-konserten är en av hennes jubileumskonserter.

Den finlandssvenska dragspelskonstnären och konstnärsprofessorn Maria Kalaniemi (född 1964) hör till pionjärerna inom den finländska nutida folkmusiken. Hon inledde sina studier vid Sibelius-Akademin 1983 som en av de sex första folkmusikstuderandena. Maria Kalaniemi har under flera årtionde gjort en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Den lyrisk känsliga och intensiva spelstil som Kalaniemi skapat har vunnit en trogen åhörarskara på olika håll av världen. Hennes spelstil har träffande beskrivits som finländsk dragspelsfado.

Timo Alakotila är känd som en av Finlands mest eftertraktade musiker, kompositörer och grundare av folkmusikgruppen JPP. Han har medverkat på över 250 skivproduktioner och bland annat skrivit musik till Australian Chamber Orchestra, Scottish Symphony Orchestra och Kronos-kvartetten.

Maria Kalaniemi – dragspel
Timo Alakotila – piano

ENTRÉ

200kr ordinarie/
140kr medlem Stallet/studerande/pensionär
(inkl. 20kr bokningsavgift)

Stallet & serveringen öppnar 19.00
Stanna gärna kvar, serveringen har öppet

Doors 7pm – concert 8pm – welcome!   

https://www.youtube.com/watch?v=8pmkAgPvgu0

Till toppen