Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

I Khala Umas nyskrivna musik blåser vindar från den andinska högplatån ihop med den skånska slättens klanger

Under pandemin började Khala Uma

att kollektivt komponera egen musik i andinsk tradition. Musik som de med stöd av Region Skåne och Kulturrådet spelat in med Jatte Nilsson som producent. Den digitala skivan Awischa släpps i två versioner, en med spanska texter och en med svenska.
Navet i Khala Umas musik och arrangemang är sången och olika flöjter, trummor, gitarr och charrango samt stränginstrument såsom mandola. Sångerna framförs på aymara, spanska och svenska, med rytmer från Anderna och med melodier som påverkats av svensk folkmusik såväl som av möten med folkmusiker från andra länder. I Khala Umas nyskrivna musik blåser vindar från den andinska högplatån ihop med den skånska slättens klanger i sången och i Allan Skrobes gitarr- och mandolaspel hörs stråk av balkanmusik.

Cesar Salazar – panflöjter, kena, trumma, sång
Tania Wayra – sång, fiol, trumma, övriga rytminstrument
Gitte Pålsson – sång, gitarr, charrango
Allan Skrobe – gitarr, mandola, m m

Allan Skrobe
 har en musikalisk bakgrund i jazz, pop, rock, folk- och världsmusik. Med Khala Uma använder han gitarr, soprangitarr och mandola för att anamma den andiska musikens rytmer och språk, men skapar en fusion genom sitt personliga spelsätt. Något nytt bildas då man behåller den gamla traditionen men samtidigt riktar blicken framåt.

Tania Wayra är sångerska och låtskriverska med rötter i Bolivia och Sverige, utbildad vid folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Inom projektet Rösträtt – sång på förskolan tar hon i sin föreställning Sjung för livet med Tania med sig barnen på en resa till Anderna, där de får uttrycka sina känslor i samklang med natur, kropp och inre liv. 2022 kom Tierra, den första singeln från albumet, som är en hyllning till Pachamama – moder jord på aymara.

Gitte Pålsson är sångerska och estradör med magisterexamen i musikterapi från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. På 1980-talet reste hon till Bolivia som nyutbildad rytmikpedagog för att arbeta med barn och musik. 2015 gav  hon ut Bolivias nationalpoet Matilde Casazolas sånger i översättning  till svenska. På Skivan Canciones de Matilde medverkar Juan Carlos Cordero välkänd gitarrist från Bolivia.

Cesar Salazar är en traditionsbärare av aymarakulturen som behärskar flera instrument sedan barnsben, däribland panflöjter (siku), kena och trummor. Så här berättar han:

”I aymarakulturen där jag har mina rötter har musiken en central roll. Traditionell andinsk musik står alltid i kontakt med Pachamama, moder jord, vilket influerat Khala Uma. När jag var 6 år började jag spela siku i en grupp med barn, unga och äldre. Vi spelade på viktiga högtider för att underhålla, men även för att skapa kontakt med och visa tacksamhet för Pachamama, vår moder jord. Jag spelade i flera musikgrupper och det var så jag mötte Gitte och tillsammans bildade vi Khala Uma. Bakom vår nyskapade musik finns aymarafolket och Bolivias traditionella folkmusik, som med sin glädje och sorg alltid skänkt oss kraft och vilja. Vi har därför valt att komponera kollektivt och på detta sätt hylla det Andinska folkets äldre kvinnorna ”

ENTRÉ

200kr ordinarie/
140kr medlem Stallet/studerande /pensionär
(inkl. 20kr bokningsavgift)

Stallet & serveringen öppnar 17.00
Stanna gärna kvar, serveringen har öppet

Doors 5pm – concert 6pm – welcome!   

Stallet Friends är Stallets scen för externa producenter/arrangörer inom folk & världsmusikgenren. 

Till toppen