Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Välkommen till en föreläsningskonsert med fängelsesånger, eller kåklåtar, i fokus. Brottslingen har alltid varit ett spännande ämne, både förr och idag. På kåken sitter personer som ofta är mycket kreativa personer. Så hur har de beskrivit sig själva, i visan?

Under 1960- och 1970-talen samlade Svenskt visarkiv in visor på svenska fängelser i två olika projekt. Syftet var att dokumentera en visgenre som ansågs vara på utdöende, men som under samma tidsperiod fick en ny populäritet. Den fick också delvis andra funktioner genom att den blev en del av den svenska musikrörelsen. Från att ha varit en undanskymd genre som levde i fängelsemiljöns avskildhet blev kåklåtar en offentlig angelägenhet och en del i den politiska kampen för bättre villkor inom kriminalvården. Dan Lundberg, musiketnolog, spelar, sjunger och berättar tillsammans med Fred Lane, Peter Ahlbom och Cristina Viksten. En konsert du inte vill missa alltså!

Ulf Lundén skrev i Dala-Demokraten om boken Kåklåtar, som ligger till grund för konserten: Brottslingen, den missanpassade, har alltid varit ett spännande ämne genom människans historia. Vi tycks aldrig få nog av brott och straff. Populärkulturen översvämmas av underhållningsvåld i både böcker, filmer och TV-serier.

FRI ENTRÉ men förbokning krävs på 070 -3983598 eller karin.ek.lissbol@gmail.com

Arrangerar gör IOGT-NTO Malung, Malung-Sälens riksteaterförening och Malungs-Sälens kommun med stöd av Folkmusikens hus

Till toppen