Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Länsstyrelsen i Gävleborg har förklarat det unikt välbevarade Godtemplarhuset i Kallmyr som byggnadsminne. Att detta viktiga kulturarv får ett så starkt skydd måste firas – och vad kunde passa bättre än en invigningskonsert med folkmusikgruppen Draupner! Byggnadsminnet invigs av representanter för Länsstyrelsen och Länsmuseet, det blir fika och tårta, guidad rundvandring, samt förtrollande vacker hälsingemusik med lokal anknytning.

Program

14:00 Invigning av byggnadsminne

Följande invigningstalare kommer att berätta om Godtemplarhuset och vad det innebär att byggnaden förklaras som byggnadsminne.

  • Bengt Larsson, ordförande i Ljusbringaren
  • Daniel Olsson, byggnadsantikvarie vid Länsmuseet
  • Carina Lindqvist, byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen

14:30 Fika och tårta

Vi firar invigningen av byggnadsminnet med kaffe och tårta.

14:50 Från From-Olle till Musik i Kallmyr

Ljusdals bygdegårdsförening presenterar sitt projekt “Från From-Olle till Musik i Kallmyr – en virtuell musikalisk resa i tid och rum” som genomförts under 2021 och stötts av Kulturens kapillärer och Region Gävleborg. Resultatet är en interaktiv virtuell rundtur i Kallmyr godtemplarhus och kringliggande byar, där musiken är den röda tråden genom historien. Projektet har samarbetat med musikerna i Draupner och deras tolkningar av den lokale legenden och storspelmannen From-Olle är integrerade i den digitala upplevelsen.

15:00 Invigningskonsert med Draupner

Ingen artist skulle passa bättre att inviga godtemplarhuset som byggnadsminne än folkmusikgruppen Draupner, som består av Görgen Antonsson, Henning Andersson och Tomas Lindberg. När Ljusdals bygdegårdsförening startade sin konsertserie Musik i Kallmyr här, drog Draupner fullt hus på premiären. Två år senare kom de tillbaka för att fira gruppens 25-årsjubileum. Görgen Antonsson, som är riksspelman, har sina släktrötter på mammans sida i Kallmyr. Hon är född och uppvuxen i byn och Görgens morfar spelade teater på godtemplarhusets scen under 1930-talet. Storspelmannen From-Olle föddes ett par kilometer från platsen. Han är en stor inspirationskälla för Draupner och deras musik kan beskrivas som lika ståtlig som de fönsterrika Hälsingegårdarna – eller självaste godtemplarhuset i Kallmyr.

16:15 Guidad visning av godtemplarhuset

Efter konserten, har den som vill, möjlighet att få en guidad rundvandring i godtemplarhuset av föreningen Ljusbringarens ordförande Bengt Larsson. Han berättar om byggnadens historia, hur den kom till och hur den räddades från att förfalla 1975, samt vad som hänt sedan dess.

Förköp biljetter

Datum: Söndagen den 22 maj 2022

Inträde: 180 kr (inkluderar fika med tårta)

Swisha gärna inträdet i förväg till 1234 79 29 09, så säkrar du din plats och underlättar vår planering. Skriv “Invigning” och ditt namn som meddelande.

Facebook-event

Du kan också anmäla dig till evenemanget via Facebook (observera dock att bara förköpta biljetter räknas som bokad plats).

Arrangör: Föreningen Ljusbringaren i samarbete med Ljusdals bygdegårdsförening, Bygdegårdarnas riksförbund och Kulturrådet.

Till toppen