Laddar Evenemang
Detta evenemang har redan ägt rum.

Differens är en duett av och med den koreograferande dansaren Silje Onstad Hålien och den dansande musikern Sivert Holmen. De utforskar mötespunkten och brytningspunkten mellan dans och musik, och mellan musiker och dansare, i det som också är ett möte mellan folkmusikaliska uttryck, i samtida, modernt och improviserat sceniskt uttryck. Och samtidigt handlar föreställningen om möten mellan människor, om relationer och olikheter.

I detta projekt har Hålien och Holmen varit upptagna av att se vad som är möjligt att få till med bara en dansare och en musiker på scen – under en hel föreställning. Konceptet ‘dansande musiker’ har varit ett centralt tema. Hur kan en fiolspelman dansa medan han spelar? Hur kan du dansa med en som spelar – och hur kan dans och musik flätas samman.
Silje Onstad Hålien – dans Sivert Holmen – fele, dans

Silje Onstad Hålien är professionell dansare och koreograf från Valdres, utbildad vid Den Norske Balletthøyskole och Dance New Amsterdam i New York. Hon har jobbet som skådespelare och dansare i en rad föreställningar, bland andra «Fossegrimen» på Det Norske Teater, «Dyrehagen Hardanger» på Hordaland teater, «Tidarå» i Fryajuvet, «Sol av Isfolket» i Valdres, «Nils Holgerrsson» på Västanå teater och «Pøbel i Pels» på Riksscenen. Som koreograf är hon känd for föreställningarna «Eld og vatn», «Dei to systrene», «Dei gamle er eldst» och «101 hattar å sparke før eg døyr med den svenska spelmannen Anders Löfberg. År 2015 blev hon utsedd till Årets Folkemusiker, av hela folkmusik- och folkedansbranschen på Folkelarm.
Sivert Holmen är en fantastisk dansspelman på hardingfela, men också en mycket god dansare. Han är traditionsspelman men återfinns också i samtida musikaliska sammanhang. En av hans kännetecken är hans sceniska närvaro. Fotograf: Knut Utler Föreställningen är ett evenemang under festivalen Dans i Smébacken, som också inkluderar uppdansningar för Polskdansmärket, kurser, danskvällar och mycket annat kul. Du kan läsa mer om hela programmet här:

ARR: Dans & Folkton
I samarbete med Folkmusikens Hus och studieförbundet Bilda.
Kulturrådet och Smedjebackens Kommun

Till toppen