Det är sannerligen inte varje vecka det går att fånga trion Bazar Blå live på scen – men nu är det dags igen för de tre musikant-essen att samlas för en triad spelningar på svensk mark.

Alldeles i början av mars väntar spelningar på Palladium i Malmö, hos sörmländska Sigridslund och så  i Uppsala den 4 mars som ett av huvudnumren på årets vinterupplaga av folkmusikfestivalen Fränder & Vänner, på Katalin.

Bazar Blå består av Johan Hedin på nyckelharpa, Björn Meyer på bas och Fredrik Gille på slagverk och har sedan grundandet på mitten av 1990-talet karvat en högst egen nisch i musiksfärerna – stabilt grundad i traditionsmusik men också i friare, luftig improvisationsmusik. Närmast jämförbart soundmässigt är kanske hur Groupa utvecklats det senaste decenniet.

Vi bad den i Schweiz baserade Björn Meyer att berätta vad Bazar Blå betyder för honom som musiker.

– Bazar Blå har från början varit som ett öppet fält där alla idéer och experiment är tillåtna och önskade. Ett musikaliskt växthus som inspirerat till många av de speciella speltekniker, klanger och sätt att skapa musik som blivit viktiga grundpelare i min musikaliska identitet. Jag tror att detta gäller för oss alla tre i olika grad. Bazar Blå är absolut ett av de musikaliska – och personliga – gravitationscentrum där jag känner mig som mest hemma.

Ert sound är ju ganska fritt och gränslöst om än grundat i folkmusiken – tas er musik emot olika i olika länder?

– Vi har varit mycket lyckligt lottade med fantastiskt öppen publik överallt där vi spelat. Naturligtvis finns det skillnader: En nyckelharpa är ju kanske mer exotisk i Teheran än i Stockholm och om det nu är en polska eller en vals vi spelar har väldigt liten betydelse för de flesta lyssnare utanför Norden. Det viktigaste är dock att musiken lyckats nå lyssnare och fått ett lika varmt mottagande i Sverige som i övriga världen.

Senaste studioskivan kom 2016 – har ni möjligen något nytt på gång?

– Vi släppte Malmö 1999 som Bandcamp-release till vårt 25 års-jubileum 2021 men sedan dess har vi koncentrerat oss på en serie videor. Klockan två och Aziza finnns redan tillgängliga. Den sista – Babar 9 – släpper vi nu på söndag den 26 februari!
– Vi har inga planer på en ny studioinspelning just nu men repertoaren utvecklar sig ständigt, så något nytt är på gång – frågan är väl kanske mer i vilket format det dyker upp … Och när det kan passa.

Text: Patrik Lindgren
Bild: Fredrik Gille

PS: Läs gärna recensionen på Lira.se av Bazar Blås senaste Sverigebesök, då på Stallet i Stockholm.